Pierożki z krewetkami i imbirem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki

Pierożki z krewetkami i imbirem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Farsz:

2 przegrzebki

200 g obranych, oczyszczonych krewetek

kawałek startego imbiru

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 posiekane chili bez nasion

2 łyżki posiekanej natki kolendry

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka kecap manis

1 łyżka oleju sezamowego



Ciasto:

2 i pół filiżanki mąki

półtorej łyżeczki soli

1 filiżanka zimnej wody

4 krople oleju sezamowego



Przygotowanie:

Krewetki i przegrzebki posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami farszu, przykryć i schłodzić.

Do mąki z solą wlać wodę i olej. Wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić na 20 minut. Wyrabiać ciasto przez kolejne 5-10 minut, aż będzie gładkie i lśniące. Podzielić na pół i z każdej części uformować wałeczek. Każdy pokroić na 22 kawałki. Tak przygotowane porcje ciasta rozwałkować na placuszki o średnicy 7 cm. Na środek nałożyć farsz, brzegi zwilżyć wodą i skleić.

Tak przygotowane pierożki przykryć, żeby nie wyschły. Ugotować je na parze.

powrót

skomentuj przepis

mapiarz

postów: 3

24.03.2016 13:37

CYTUJ

takich pierożków to jeszcze nie jadłem, a wyglądają fantastycznie. czy mogę użyć mrożonych krewetek? bo szczerze mam spory problem ze znalezieniem ich w wersji surowej

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.