Pierożki w bulionie

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 62)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

Pierożki w bulionie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

2 i pół filiżanki mąki

łyżeczka soli

filiżanka wody

Farsz:

200 g mielonej wieprzowiny

100 g posiekanych krewetek

2 łyżki szczypiorku

2 łyżki natki kolendry

pół łyżeczki posiekanego czosnku

łyżeczka startego imbiru

łyżka jasnego sosu sojowego

ćwierć łyżeczki oleju sezamowego

pół posiekanego chili bez nasion

łyżka kecap manis

Bulion:

kilogram kurczaka rosołowego

posiekana cebula

2 duże marchewki

3 łodygi selera naciowego

główka czosnku przekrojona na pół

pęczek kolendry z korzeniami

4 łyżki kecap manis

3 łyżki sosu sojowego

sól i pieprz

dymka

prażone szalotki

Przygotowanie:

Z mąki, soli i wody zagnieść ciasto. Odłożyć na 20 minut. Składniki farszu zmiksować albo rozdrobnić widelcem. Ciasto rozwałkować. Wyciąć pierożki i nałożyć farsz. Brzegi przed sklejeniem zwilżyć wodą. Pierożki wrzucić na osolony wrzątek i gotować przez 3-5 minut.
Kurczaka zalać wodą, dodać cebulę, marchewkę, seler, czosnek i kolendrę. Gotować, aż powstanie aromatyczny bulion. Doprawić kecap manis, sosem sojowym, solą i pieprzem. Odcedzić.
Pierożki ułożyć w miseczkach i zalać wrzącym bulionem. Przybrać dymką i prażonymi szalotkami.

powrót

Podobne przepisy

Krem z buraków - Monika Błotnicka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa dhal
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia koszerna
Zupa śliwkowa z piernikiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Barszcz ukraiński
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska
Krem z kalarepy, jabłka i żurku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zupa ziemniaczana
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.