Anjum  Anand

Pierożki samosa z ziemniakami i groszkiem


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Pierożki samosa z ziemniakami i groszkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Farsz

3 łyżki oleju roślinnego

½ łyżeczki nasion gorczycy

60 g posiekanej cebuli

1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru

60 g mrożonego zielonego groszku

1 łyżka mielonej kolendry

1 łyżeczka mielonego kminu

¼ łyżeczki sproszkowanego chilli

½-¾ łyżeczki garam masala

1-2 łyżeczki amchoor (sproszkowane suszone mango)

sól do smaku

odrobina wody

600 g ziemniaków, obranych, ugotowanych do miękkości i rozdrobnionych widelcem

4 łyżki posiekanej świeżej kolendry



Ciasto

1 paczka ciasta filo

5 łyżek roztopionego masła, do smarowania

2 łyżki ziaren sezamu, do posypania (można też użyć nasion maku lub czarnuszki)



Przygotowanie

Na rozgrzanym oleju uprażyć gorczycę, aż zacznie strzelać. Dodać cebulę i imbir i smażyć 2-3 minuty na dużym ogniu. Dodać groszek, zamieszać, dodać pozostałe przyprawy i podlać wodą. Gotować 1-2 minuty, następnie dodać ziemniaki i kolendrę, i gotować jeszcze 2-3 minuty. Nagrzać piekarnik do 200°C. Rozwinąć filo i odkleić jeden płat.(Pozostałe przykryć folią spożywczą i wilgotną ściereczką, aby nie wyschły.) Położyć na równej, czystej powierzchni i posmarować roztopionym masłem. Złożyć płat w jednej trzeciej wysokości, posmarować wierzch masłem i przykryć drugim końcem płatu – ma powstać trzywarstwowy pasek ciasta. Umieścić jedną łyżeczkę farszu 2 cm poniżej końca paska, z lewej strony. Chwycić prawy róg i składając ciasto ukośnie, przykryć farsz tak, aby powstał trójkąt. Złożyć ponownie wzdłuż boku trójkąta. Składać w ten sposób dalej aż do końca paska. Posmarować wierzch pierożka masłem, przełożyć na blachę do pieczenia i przykryć. Wykorzystując następne płaty ciasta, przygotować pozostałe samosy. Posypać pierożki sezamem i piec na środkowym poziomie piekarnika przez 30-35 minut, odwracając w połowie pieczenia, aż będą złociste i chrupiące.





Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

powrót

Podobne przepisy

Czebureki - wspaniałe pierogi z Krymu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki
Pierogi z jagodami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.