Tomasz Jakubiak

Pierożki na parze z rybą i imbirem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

odsłon: 2024

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto na pierożki:

szklanka mąki krupczatki

50 ml gorącej wody

Farsz:

2 filety z karpia

kawałek świeżego imbiru

6 ząbków czosnku

2 łodygi selera naciowego

pomidor

łyżka jasnego sosu sojowego

szczypta kopru włoskiego

szczypta soli

kilka listków świeżej kolendry

Dressing:

papryczka chilli

2 ząbki czosnku

kolendra

jasny sos sojowy

 

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto na pierogi. Rozrób mąkę z wodą tak, aby ciasto było elastyczne. Następnie odstaw je, żeby odpoczęło.
Filety z karpia pokrój w małą kostkę. Imbir, czosnek i seler posiekaj. Pomidora obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój. Wszystkie składniki wsyp do miski. Dopraw je sosem sojowym, koprem włoskim, solą, świeżą kolendrą i dokładnie wymieszaj.
Ciasto na pierogi bardzo cienko rozwałkuj. Za pomocą szklanki powycinaj małe kółka.
Farsz nałóż na ciasto i uformuj sakiewki.
Pierożki włóż do bambusowego parownika wyłożonego papierem do pieczenia i gotuj je na parze przez ok.15 minut.
Obowiązkowym dodatkiem do pierożków jest dressing. Połącz sos sojowy z posiekanym czosnkiem, papryczką chilli i kolendrą. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Cebulowe empanadas
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Pierogi szpinakowe z polskim karczkiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Ravioli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kluski leniwe z serem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ravioli z farszem bolognese
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Pielmieni
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.