Agnieszka Kręglicka

Pierożki na parze z bakłażanem


Przepis z programu Para w kuchni (odc.30)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Pierożki na parze z bakłażanem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto

0,5 kg mąki

2 łyżki oleju

Nadzienie

1 bakłażan

sól

4 łyżki oleju

sos hoi sin

Przygotowanie:

Bakłażana pokroić w niedużą kostkę, posolić. Usmażyć do miękkości na rozgrzanym oleju. Odlać nadmiar tłuszczu. Dodać sos hoi sin i odparować. Nadzienie ostudzić.

Zagnieść ciasto na pierogi
Usypać kopiec z mąki, zrobić wgłębienie, dodać sól, olej i 1 szklankę gorącej wody. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeżeli jest twarde dodać więcej wody. Zawinąć ciasto w folię i odstawić na pół godziny by dojrzało w temperaturze pokojowej. Odcinać ciasto po kawałku i rozwałkowywać cienki placek. Podsypywać mąką blat lub stolnicę, na której wałkujemy ciasto, by się nie lepiło. Wycinać krążki i lepić nieduże pierogi z bakłażanowym nadzieniem.

Przygotować garnek do parowania, zagotować wodę, sito wyłożyć liśćmi sałaty lub kapusty pekińskiej. Układać pierożki na liściach i parować, aż będą gotowe. Podawać gorące z sosem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.