Janella  Purcell

Pierożki Janelli


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Pierożki Janelli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Sos:

ćwierć filiżanki tamari - sosu sojowego

łyżeczka wina shao hsing

łyżeczka startego imbiru

kilka kropli oleju sezamowego



Pierożki:

6 krewetek

łyżka oliwy

2 ząbki czosnku

pół łyżki imbiru

4 pokrojone grzyby shitake

pół poszatkowanej chińskiej kapusty

łyżka arame

pół łyżeczki oleju sezamowego

pół łyżki tamari

łyżeczka sosu rybnego

łyżeczka wina shao hsing

paczka ciasta do pierożków



Przygotowanie:

Wymieszać składniki sosu i przelać do miseczki. Oczyścić i pokroić krewetki. Rozgrzać oliwę na patelni albo w woku. Dodać krewetki, czosnek i imbir. Smażyć około minuty, aż mięso zmieni kolor. Nie dosmażać do końca. Dodać grzyby, kapustę i arame. Podsmażyć, aż kapusta zmięknie. Zgasić płomień. Dodać olej sezamowy i sosy. Oddzielić 24 kawałki ciasta i ułożyć na równej powierzchni. Na środek każdego kawałka nałożyć farsz. Zwilżyć wodą brzegi ciasta. Formować trójkąty.

Ułożyć pierożki w parowniku. Parować przez 3 minuty. Sprawdzić, czy krewetki są gotowe. Podawać z sosem do zamaczania.



Opracowano na podstawie programu „Żołądek czy rozsądek 2”.

powrót

Podobne przepisy

Pierożki z ciasta filo
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Cebulowe empanadas
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Tortellini z borowikami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kluski leniwe z serem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.