Pierożki goutie

Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Pierożki goutie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ilość: 18 pierożków



Nadzienie

75g mielonej wieprzowiny

25g drobno posiekanej kapusty pekińskiej

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

1 łyżka posiekanej dymki

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

1 łyżka wina ryżowego (ew. wytrawnego sherry)

1 łyżeczka oleju sezamowego

½ łyżeczki cukru

1 łyżka wody lub bulionu drobiowego



Ciasto

125g mąki

125ml gorącej wody (wrzątku)



olej roślinny do smażenia



Przygotowanie

Zacznij od nadzienia. Wymieszaj w misce wszystkie składniki. Przygotuj ciasto. Wymieszaj wodę z mąką w misce, kiedy cała woda zostanie wchłonięta, zacznij ugniatać ciasto ręką. Kiedy wgnieciesz całą mąkę kontynuuj ugniatać przez kolejne 8 minut, aż masa będzie gładka. Przykryj wilgotną ścierką i odstaw na ok. pół godziny. Następnie wyjmij z miski i ugniataj jeszcze przez minutę. Uformuj z ciasta wałek o długości ok. 22 cm i grubości 2,5 cm. Podziel go na 18 kawałków o długości trochę ponad 1 cm każdy i uformuj z nich kulki. Rozwałkuj kulką na placek o średnicy ok. 6 cm, nałóż łyżeczkę nadzienia, zwilż brzegi, złóż ciasto i zlep. Powtórz to samo z resztą ciasta. Tak przygotowane pierożki można podsmażyć od razu, albo zamrozić. Zamrożonych nie trzeba rozmrażać, możne je od razu podsmażać. Na średniej patelni rozgrzej łyżkę oleju, włóż 9 pierożków. Podsmaż je nie odwracając. Kiedy już jedna strona będzie podsmażona na brązowo wlej ok. 70 ml wody i przykryj patelnię. Mrożone pierożki smażą się 15-18 minut, świeże 10-12 minut. Zdejmij pokrywkę, jeśli na patelni jest jeszcze woda, to zwiększ gaz i poczekaj aż odparuje. Powtórz to samo z resztą pierożków. Podawaj z sosem do maczania z sosu sojowego, octu ryżowego i oleju chili.





©Ken Hom

powrót

Podobne przepisy

Bułgarsko-tureckie pierogi z mięsem
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki
Pieczone pierogi z kaszą i miętą w sosie jogurtowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierogi szpinakowe z polskim karczkiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Pierożki z łososiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Pierożki na parze z rybą i imbirem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Ravioli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.