Pierogi z sera ricotta nadziewane serami

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pierogi z sera ricotta nadziewane serami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

150g mąki

30g masła

100g sera ricotta

sól



Nadzienie:

200g różnych serów (scamorza

lub oscypek, fontina, ementaler

itp.) według uznania

szczypta papryki



Do wykończenia:

1 jajo

2 łyżki oliwy z oliwek



Przyrządzamy ciasto:

Mąkę przesiewamy na stolnicy i tworzymy kopczyk z dołkiem po środku, do dołka dodajemy miękkie masło w kawałkach, ser ricotta i szczyptę soli. Szybko mieszamy składniki, ciasta nie wyrabiamy za długo. Zawijamy w folię do żywności i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut. W międzyczasie obieramy ze skórki sery, grubo kroimy i mieszamy. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 milimetrów, wycinamy karbowanym radełkiem wiele krążków o średnicy około 8 centymetrów, na środek nakładamy odrobinę farszu serowego i zamykamy tak, żeby pierożki miały kształt półksiężyca. Smarujemy powierzchnię pierogów rozbełtanym jajkiem, układamy na posmarowanej oliwą blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza około 15 minut, dopóki nie nabiorą lekko złocistej barwy.



Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

Pierogi z ciasta francuskiego z kurkami i szynką
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pieczone pierogi z kaszą i miętą w sosie jogurtowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierożki goutie
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.