Tomasz Jakubiak

Pierogi z pieczoną kaczką i słodkim sosem cydrowym


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

Pierogi z pieczoną kaczką i słodkim sosem cydrowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału

1,5 szklanki mąki gryczanej

jajko

2 łyżki zimnej śmietany

wrzątek

Farsz:

2 upieczone udka z kaczki

3-4 gałązki majeranku

garść czerwonych porzeczek

2-3 łyżki syropu z czarnego bzu

Sos:

500 ml cydru

laska wanilii

szklanka drylowanych wiśni

2 łyżki melasy

Przygotowanie:

Z mąki, jajka, śmietany i wrzątku wyrób elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw. Przygotuj farsz. Oddziel mięso upieczonej kaczki od kości, posiekaj i przełóż do miski. Dodaj majeranek, porzeczki i syrop z kwiatów czarnego bzu. Wszystkie składniki wymieszaj. Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj. Szklanką wytnij kółka. Na środek nałóż porcję farszu i zlep brzegi. Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną.
Idealnym dodatkiem do pierogów będzie sos. Na patelnie wlej cydr, dodaj laskę wanilii, wiśnie i melasę. Gotuj około 5 minut. Pierogi podawaj z sosem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Bułgarsko-tureckie pierogi z mięsem
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki
Pierożki goutie
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Pierogi ruskie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Pierożki z krewetkami i imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.