Pierogi z krewetkami po tajsku - Joanna Jakubiuk

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia tajska

odsłon: 8265

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

300 g mąki pszennej

100 ml ciepłej wody

sól

ew. szczypta kurkumy

Farsz:

20 szt. krewetek 16/20 w pancerzach

100 g bakłażana

2 szalotki

2 pomidory

3 ząbki czosnku

1 mała papryczka chili

kilka kropel sosu rybnego

masło

sól, pieprz

Sos:

300 ml mleka kokosowego

1 limonka

pół pęczka kolendry

masło

sól

pancerze z krewetek

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, wlać ciepłą przegotowaną wodę i dodać przyprawy. Ze wszystkich składników zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut żeby "odpoczęło".

Krewetki obrać z pancerzy i oczyścić. Pancerze odłożyć do sosu. Bakłażana i szalotkę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć środek, także drobno pokroić i dodać do pozostałych warzyw. Czosnek, chili i bazylię tajską posiekać. Dodać do warzyw razem z pokrojonymi na kawałki krewetkami i wszystko razem poddusić kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i sosem rybnym do smaku. Z ciasta wykroić niewielkie krążki, na każdy z nich nałożyć porcję farszu, dokładnie zlepić i gotować we wrzącej wodzie kilka minut.

Na maśle smażyć pancerze z krewetek aż będą miały lekki pomarańczowy kolor. Następnie należy je zalać mlekiem kokosowym i gotować na niewielkim ogniu kilkanaście minut. Wszystko razem zmiksować i przecedzić przez bardzo gęste sito. Uzyskany sos wlać ponownie do rondelka. Zagotować i przyprawić do smaku solą i sokiem wyciśniętym z limonki. Na koniec dodać posiekaną kolendrę.

Ugotowane pierogi podawać polane sosem kokosowym z kolendrą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.