Agnieszka Kręglicka

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem


Przepis z programu Para w kuchni (odc.30)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto

1 kg mąki

1 jajko

2-3 łyżki oleju, sól

2,5-3 szklanki gorącej wody

Nadzienie

2 szklanki kaszy gryczanej palonej

1 l mleka

0,5 kg dobrze odciśniętego białego sera

sól, cukier

Przygotowanie:

Zagotować mleko, wsypać do niego kaszę, sól, trochę cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż kasza będzie miękka, a mleko w nią całkowicie wsiąknie. Kaszę można ugotować wcześniej, zawinąć w gazetę i koc i zostawić na noc, by pozostała lekko ciepła. Ser rozkruszyć i wymieszać z kaszą, dodać sól i pieprz. Masa powinna być klejąca, doprawić do smaku.

Zagnieść ciasto na pierogi
Usypać kopiec z mąki, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać sól, olej i 2,5 szklanki dobrze ciepłej wody. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeżeli jest twarde dodać więcej wody. Zawinąć ciasto w folię i odstawić na pół godziny by dojrzało w temperaturze pokojowej. Odcinać ciasto po kawałku i rozwałkowywać cienki placek. Podsypywać mąką blat lub stolnicę, na której wałkujemy ciasto, by się nie lepiło. Wycinać krążki i lepić pierogi z nadzieniem z kaszy i sera. Pierogi wrzucić do dużego garnka z osoloną wrzącą wodą. Kiedy woda wróci do wrzenia zamieszać delikatnie i gotować, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Gotować jeszcze chwilę i odcedzić pierogi. Rozłożyć je by obeschły. Są dobre na ciepło i na zimno, podawane z gorącymi skwarkami i kwaśną śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Pierogi z bobem i ziemniakami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierożki z łososiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Pierożki z krewetkami i imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki
Pierożki wonton z wieprzowiną
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

skomentuj przepis

troczka

postów: 16

01.06.2016 13:29

CYTUJ

Naprawdę dobry przepis! Próbowałam je zrobić parę dni temu i wyszły znakomite. Ostatnio staram się często stosować kaszę gryczaną w swoim menu. Co chwilę próbuję nowych przepisów z gryką i sporządzam listę moich ulubionych. Ten powyższy z pewnością się na niej znajdzie ;) Przy okazji polecam stronkę o kaszach, gdzie można dowiedzieć się na ich temat wielu ciekawych i przydatnych informacji.
Link: https://www.winiary.pl/smakasze/

smakuncia

postów: 3

21.03.2011 12:07

CYTUJ

bardzo lubię kasze. od czasu wizyty w poznańskiej pierogarni na wrocławskiej, gdzie były przepyszne pierogi z soczewicą. myślę, że twoj przepis jest interesujący, z pewnoscią spróbuję:)

#goniutek

29.12.2010 09:13


gdynia

CYTUJ

zrobilam ,wyszly pyszne ,znalazlam kolejne fajne nadzienie do pierogow

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.