Marieta  Marecka

Pierogi z kapustą i grzybami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (oc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 31012

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki maki pszennej

1 szklanka mąki żytniej

ok. 1 szklanki wody

2 żółtka

1 jajo

2 łyżki masła

sól

Farsz:

1 kg kiszonej kapusty

100 g suszonych grzybów

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

1 cebula

2 łyżki masła

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

½ łyżeczki cukru

 

Przygotowanie:

Kapustę zalewamy wodą i gotujemy wraz z listkiem laurowym i zielem, aż zmięknie. Podgotowujemy grzyby, które na noc należy zalać zimną wodą. Cebulkę kroimy drobno i przesmażamy na maśle, podsypując na początku cukrem dla lepszego smaku. W trakcie smażenia dodajemy drobno pokrojone grzyby i smażymy dalej. Kapustę odsączamy, studzimy i kroimy bardzo drobno. Dodajemy ją do cebuli i grzybów i razem przesmażamy doprawiając przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i solą. Farsz pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Do wysokiej miski wsypujemy obie mąki, sól i miękkie masło, rozcieramy składniki między palcami, dolewamy rozbełtane jaja i nadal rozcieramy. Na koniec wlewamy po trochu gorącą, ale nie wrzącą wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Wałkujemy cienko podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinamy krążki, a na każdy nakładamy po 1 łyżeczce farszu i sklejamy zgrabne pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 1 minuty od wypłynięcia.

Można też zrobić ciasto z mąki pszennej - z przepisu na pierogi ruskie

powrót

Podobne przepisy

Cebulowe empanadas
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierogi z jagodami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.