Jacek Sikora

Pierogi z jagodami


Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

Pierogi z jagodami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto

350 g mąki

4 żółtka

125 ml ciepłej wody

szczypta soli

Nadzienie

600 g jagód

2 opakowania cukru cynamonowego

Przybranie

50 g masła do polania

250 ml śmietany 36%

2 łyżki cukru

łyżka cukru waniliowego

krzaczek mięty

Przygotowanie:

W kopcu przesianej mąki zrób krater, wbij do niego żółtka oraz wlej ciepłą wodę z solą. Wyrabiaj ciasto tak, by cały płyn pozostał wewnątrz wulkanu. Jak tylko wszystkie płyny zostaną wchłonięte wyrabiaj ciasto na stolnicy, aż zacznie odstawać od dłoni. Przykryj je ściereczką, żeby nie obsychało i odstaw na ½ godziny.

Jagody wymieszaj z cukrem cynamonowym. Ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy biorąc za każdym razem kęs ciasta wielkości pięści. Za pomocą szklanki wycinaj kółka. Pozostałe brzegi, jeśli chciałbyś dodać do ciasta wymagają zwilżenia wodą. Na każde kółko połóż łyżeczkę nadzienia. Zlep dwukrotnie brzegi dla pewności, że owoce pozostaną w środku. Pierogi delikatnie wrzucaj do wody gotującej się w płaskim rondlu. Wodę można lekko osolić. Gdy tylko pierogi wypłyną, gotuj je jeszcze około 2 minuty. Odcedź i przekładaj na półmisek z roztopionym masłem. Pierogi, gdy są pokryte masłem nie będą kleić się do siebie. Ubij śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym. Podawaj ją obok pierogów z listkami mięty.


© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Ravioli z farszem bolognese
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Kluski leniwe z serem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierożki z ciasta filo
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Argentyńskie pierożki z wołowiną
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Bułgarsko-tureckie pierogi z mięsem
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.