Iwona  Zasuwa

Pierogi z gryki z soczewicą


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki, Dobre dla dzieci

Pierogi z gryki z soczewicą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

Ciasto:

200 g mąki z białej gryki

50 g mąki ziemniaczanej

1 szklanka wrzątku

1 łyżeczka soli

1 łyżka masła klarowanego

Farsz:

1,5 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej

1 cebula

1 marchew

kilka pieczarek

1 ząbek czosnku

1 łyżka majeranku

pół pęczka poszatkowanej zielonej pietruszki

1/2 łyżeczki kminku

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przygotuj farsz. Obierz cebulę i czosnek i posiekaj.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Pieczarki drobno pokrój.
Podduś wszystkie składniki na maśle klarowanym z solą i przyprawami.
Połącz z ugotowaną na sypko i przestudzoną soczewicą i zmiksuj na gęstą masę. Dodaj zieloną pietruszkę i sól do smaku.
Przygotuj ciasto. Wymieszaj w misce obie mąki, sól, następnie dodaj tłuszcz i zalej całość wrzątkiem. Wymieszaj drewnianą łyżką, odczekaj chwilę i zagnieć ciasto.
Przygotuj placki na pierogi stopniowo: odrywaj fragment ciasta, wałkuj cienko podsypując mąką gryczaną, wykrawaj szklanką kółka i nadziewaj błyskawicznie farszem z soczewicy.
Pierogi gotuj od razu we wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Uwaga: pierogi nie mogą się gotować zbyt długo - rozpadają się.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.