Pierogi z bobem i ziemniakami

Pierogi z bobem i ziemniakami
Oceń przepis:
87 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • kilka kropel oleju
  • 125 g wrzącej wody
Farsz:
Sos:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj farsz. Do ugotowanego bobu dodaj przesmażone ziemniaki i cebulę. Zmiel wszystko w maszynce do mielenia na jednolitą masę. Do farszu dodaj olej oraz pieprz i sól.
Przygotuj ciasto. Mąkę pszenną przesiej przez sito i wymieszaj z kilkoma kroplami oleju oraz wodą o temperaturze ok. 85 stopni C. Powstałe ciasto rozwałkuj. Powycinaj z niego kółka i nakładaj w nie farsz. Pierogi wrzuć do wrzącej, osolonej wody.
Na koniec podsmaż pierogi na masełku, aby je przyrumienić.
Podawaj z sosem. Zmieszaj majeranek ze śmietaną, sokiem z cytryny i pokrojonym koprem oraz majerankiem. Wszystko wymieszaj.
Wyłożone na talerzu pierogi polej sosem i posyp koperkiem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA