Tomasz Jakubiak

Pierogi szpinakowe z polskim karczkiem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

odsłon: 3893

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki

400 ml gorącej wody

25 ml soku szpinakowego

szczypta soli

 

Farsz:

300 g polskiego wędzonego karczku

5 ugotowanych ziemniaków

łyżka suszonej żurawiny

listki świeżego majeranku

sól

pieprz

Przygotowanie:

Garść liści szpinaku zmiksuj z 50 ml białego wytrawnego wina. Przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę z wrzątkiem, odrobiną soku szpinakowego i szczyptą soli. Wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i przygotuj farsz. Karczek pokrój w grubą kostkę i podsmaż na patelni na skwarki. Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem. Dodaj suszoną żurawinę, podsmażony karczek, listki świeżego majeranku. Na koniec farsz dopraw solą i pieprzem. Z ciasta za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku nałóż porcję farszu. Złóż ciasto na pół i zlep dokładnie brzegi. Pierogi gotuj w osolonej gotującej wodzie przez minutę od momentu wypłynięcia. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Pierogi z ciasta francuskiego z kurkami i szynką
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pierożki z ciasta filo
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Pieczone pierożki z bryndzą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tortellini z borowikami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

szalviqa

postów: 13

13.11.2015 10:26

CYTUJ

Uwielbiam szpinak pod każdą postacią, szkoda że trzeba ograniczać jego ilośc, ale bardzo przepadam za jego smakiem.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.