Marieta  Marecka

Pierogi ruskie


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

odsłon: 19585

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

0,5 kg mąki

ok. 1 szklanki wrzątku

1 jajko

sól

opcjonalnie łyżka oliwy lub masła

Farsz:

0,5 kg twarogu tłustego lub półtłustego

0,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach

1 duża cebula

2 łyżki masła

1 łyżka soli

1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

opcjonalnie: jogurt grecki, sól, pieprz lub skwarki z boczku i smalec do polania

 

Przygotowanie:

Robimy ciasto. Mąkę wysypujemy do dużej miski, można ją wcześniej przesiać. Robimy zagłębienie, dodajemy sól i wlewamy po trochu wrzątek. Mieszamy widelcem i jak się już trochę połączy, zagniatamy dłońmi. Możemy podlać wodą, jeśli wyda nam się za suche lub podsypać mąką, jeśli wyjdzie zbyt rzadkie. Dodajemy jajo i ew. tłuszcz i wyrabiamy na stolnicy ok. 5 minut, aż będzie gładkie i przestanie kleić się do dłoni. Odstawiamy je na 10-15 minut, najlepiej przykrywając ściereczką lub głębokim talerzem.

Robimy farsz. Cebulkę kroimy drobno i przesmażamy na maśle na złoty kolor. W trakcie smażenia można ją doprawić solą, szybciej zmięknie. Ziemniaki jeszcze gorące obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę do dużej miski. Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy cebulę i doprawiamy. Mieszamy łyżką farsz i próbujemy, można doprawić go mocniej wg uznania. Gotowe ciasto na pierogi rozwałkowujemy dość cienko, wycinamy krążki i na środku układamy ok. 2 łyżeczek farszu. Zlepiamy i układamy na podsypanej mąką stolnicy. Jeśli przygotowujemy dużą ilość pierogów, można je przykryć ściereczką, żeby nie wysychały. Gotujemy je partiami w dużej ilości osolonego wrzątku ok. 1-2 minut od wypłynięcia.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.