Pierogi na słodko

Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

Pierogi na słodko
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

garść dużych listków mięty, bez ogonków

1 białko

100 g cukru

 

Ciasto

250 g mąki

15 g cukru pudru

szczypta soli

skórka otarta z jednej cytryny

1 jajko

2 łyżki kwaśnej śmietany

kawałek masła

 

Farsz

200 g borówek

2 łyżki cukru

 

Do podania

100 ml kwaśnej śmietany

1 łyżka cukru pudru, plus do posypania

Przygotowanie:

Zacznij od zrobienia listków mięty w cukrze. Roztrzep białko. Wysyp połowę cukru na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Zanurzaj listki w białku i rozkładaj na blasze. Posyp pozostałym cukrem, po czym pootrząsaj liski z nadmiaru cukru. Rozłóż na drucianej podstawce i zostaw do obeschnięcia na kilkanaście godzin.
By zrobić ciasto, przesiej mąkę z cukrem pudrem do dużej miski. Dodaj szczyptę soli i skórkę, otartą z cytryny. Zrób dołek pośrodku. Roztrzep jajko ze śmietaną i dwiema łyżkami wody, wlej do dołka. Widelcem zagarniaj mąkę do płynnych składników, aż powstanie mokre, kleiste ciasto. Wyłóż je na blat i zagniataj, aż ciasto będzie gładkie. W razie potrzeby podsyp mąką. Zawiń ciasto w folię plastikową i odłóż na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 1-2 cm. Wycinaj krążki o średnicy 8 cm. Pozostałe ciasto zagnieć i wycinaj kolejne krążki, aż do całkowitego wykorzystania ciasta.
Tuż przed lepieniem pierogów wymieszaj borówki z cukrem. Nakładaj na każdy krążek po 4-5 jagód, po czym złóż krążek na pół i zlep brzegi, ściskając je palcami lub grzbietem widelca.
Zagotuj wodę w dużym garnku. Gotuj pierogi po kilka sztuk naraz. Są gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię, co zajmuje 2-3 minuty.
Na dużej patelni rozpuść masło, wsyp łyżeczkę cukru i szczyptę cynamonu. Smaż pierogi partiami, przez parę minut z każdej strony, tak, by powstała rumiana skórka. Wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem Podawaj pierogi z posłodzoną śmietaną, listkami mięty w cukrze, oprószone cukrem pudrem.


powrót

Podobne przepisy

Pieczone pierogi z kaszą i miętą w sosie jogurtowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Cebulowe empanadas
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Pieróg biłgorajski
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pielmieni
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.