Pierogi na słodko - Aniela Redelbach

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 8267

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

mąka 500 g

woda

sól

cukier ok. 200 g

masło 50 g

twaróg 250 g

maliny

jagody (mogą być mrożone)

skrobia ziemniaczana

mak (gotowy w puszce)

wiśnie 1 op. mrożonych

śmietana kwaśna 18% 250 g

 

 

Przygotowanie:


Z mąki, wody, soli i roztopionego masła zagniatam ciasto. Odstawiam na 15 - 20 min. Robię nadzienie: twarożek mieszam z jagodami/malinami, cukrem i żółtkiem. Wiśnie podsmażam z cukrem, żeby płyn odparował. Mak już jest gotowy. Robię kisiel z jagód/malin: rozgniatam owoce, gotuję je z wodą i cukrem. Przecedzam i znowu zagotowuję płyn już bez owoców. Skrobię ziemniaczaną rozprowadzam w zimnej wodzie i wlewam do owocowego płynu. Doprowadzam do wrzenia. Rozwałkowuję cieńko ciasto, wycinam kółka. Robię pierożki. Gotowe pierożki podaję: makowe z miodem, wiśniowe ze śmietaną, owocowe z kisielem.

powrót

Podobne przepisy

Pierożki z krewetkami i imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki
Pierożki na parze z rybą i imbirem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Pierogi z ciasta francuskiego z kurkami i szynką
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.