Marieta  Marecka

Pierogi bakaliowe z suszoną śliwką


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 4477

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

300 g mąki

1 łyżka oliwy z oliwek

5 łyżek wrzątku

1 łyżeczka suchego maku

Farsz:

100 g wędzonych suszonych śliwek

100 g suszonych fig

100 g orzechów włoskich

50 g suszonej żurawiny

sok i starta skórka z połowy cytryny

2 łyżki miodu

2 łyżki masła

100 ml wina czerwonego wytrawnego

cynamon

kardamon

Do polania:

50 g masła

szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Przygotowywanie tych pierogów należy rozpocząć od farszu. Śliwki i figi drobno kroimy, orzechy tłuczemy w moździerzu, tak by pozostały w nich grubsze kawałki, wyczuwalne podczas jedzenia. Masło, miód, sok i skórkę z cytryny, wino oraz przyprawy podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe składniki farszu, podgrzewamy jeszcze przez minutę i odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.

Do mąki dodajemy oliwę z oliwek, mak oraz wrzątek i zarabiamy ciasto. Powinno mieć ono miękką konsystencję (w zależności od wilgotności posiadanej mąki, może zajść potrzeba dodania większej ilości wrzątku) by łatwo można było je formować. Po rozwałkowaniu na grubość około 3 milimetrów wycinamy krążki, szklanką lub specjalną maszynką. Na środek każdego z nich nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w dużej ilości wody, przez około 1 minutę od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Po wyjęciu polewamy je roztopionym masłem połączonym z cynamonem. Pierogi te znakomicie smakują na świeżo, można je także podawać na zimno, dobrze znoszą wszelakie formy odgrzewania.

Mak dodany do ciasta prezentuje się bardzo efektownie. Bakalie warto pokroić dość drobno, by farsz uzyskał w miarę jednolitą masę. Oczywiście można także dodać do niego inne ulubione bakalie – świetnie sprawdzą się tutaj suszone morele, figi, czy nawet rodzynki.

Przepis konkursowy Agaty Kańtoch-Kucab z Dąbrowy Górniczej, autorki bloga Kuchnia na luzie.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

09.08.2016 08:36

CYTUJ

Pierogi bakaliowe, wow, brzmi fantastycznie :) uwielbiam pierogi, ostatnio robiłam i wypróbowałam mąkę lususową z Polskich Mlynow i jestem jeszcze bardziej zadowolona z moich pierogów

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.