Gary  Rhodes

Pieróg z buraka liściowego i sera


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

Pieróg z buraka liściowego i sera
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki ciasta:

225 g pszennej mąki

1 jajo

50 ml oliwy

50 ml letniego mleka

szczypta soli



Składniki farszu:

1 kg buraka liściowego

2 rozkłócone jaja

sól i pieprz

mielona gałka muszkatołowa

2 łyżki stołowe posiekanych szalotek, usmażonych na maśle

50 g parmezanu

oliwa

6-8 plastrów sera gruyère



Składniki sosu:

150 ml crème fraîche

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku



Przygotowanie ciasta:

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Do robota kuchennego wsyp mąkę. Wbij jajo. Wlej oliwę i letnie mleko. Dodaj szczyptę soli. Miksuj przez 30-60 sekund. Wyjmij na oprószony mąką blat i wyrób gładkie ciasto. Przykryj i wstaw na godzinę do lodówki.



Przygotowanie farszu:

Wytnij twarde części ogonków i umyj liście buraka liściowego. Blanszuj przez kilka minuta w osolonym wrzątku, aż zmiękną. Wrzuć do wody z lodem. Odsącz na durszlaku i odciśnij nadmiar wody. Przełóż do miski. Rozwałkuj połowę ciasta. Placek przełóż na natłuszczoną blachę. Wstaw do lodówki na 10-15 min. Liście polej rozkłóconymi jajkami. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj zmieloną gałkę muszkatołową i posiekane szalotki usmażone na maśle. Dosyp starty parmezan. Starannie wymieszaj. Farsz wyłóż na środek placka, wyjętego na blasze z lodówki. Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nią farsz. Metalowym kręgiem odetnij nadmiar ciasta, aby powstał zgrabny pieróg. Wierzch posmaruj oliwą. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 25-30 min. Wyjmij z piekarnika, przykryj plastrami sera gruyère. Wstaw pod grill, aż ser się roztopi.



Przygotowanie sosu:

Do miseczki nałóż crème fraîche i musztardę Dijon. Dosyp posiekany szczypiorek. Wymieszaj. Podawaj gorący pieróg z sosem.



powrót

Podobne przepisy

Pierożki z krewetkami i imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki
Pierogi na słodko
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierożki wonton z wieprzowiną
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Czebureki - wspaniałe pierogi z Krymu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki
Pieczone pierożki z bryndzą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.