Tomasz Jakubiak

Pieróg na słodko z jabłkiem i pestkami dyni


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 1318

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

30 g drożdży

200 g mąki pszennej

100 ml letniej wody

łyżeczka cukru

szczypta soli

łyżka oliwy

Farsz:

½ szklanki gęstej słodkiej śmietany

jabłko

2 szczypty cynamonu

szczypta soli

szczypta cukru

150 g koziego sera

dwie łyżki miodu

Sałatka:

garść orzechów laskowych

cytryna

50 ml oliwy

łyżka miodu

2 garści rukoli

Przygotowanie:

Do miski wlej ciepłą wodę, dodaj drożdże, cukier, sól i oliwę. Do rozpuszczonych drożdży do-syp mąkę pszenną. Zagnieć ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.
Rozwałkuj ciasto na placek. Posmaruj go śmietaną, połóż pokrojone jabłka, kawałki koziego sera. Na koniec całość polej miodem i dopraw cynamonem, cukrem i solą.
Piecz w 180 stopniach przez 20 -30 minut.
Idealnym uzupełnieniem będzie sałatka. Orzechy rozgnieć w moździerzu, dodaj sok z cytryny, oliwę i miód. Rukolę połóż na talerz i polej dressingiem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Ciasto ze śliwkami
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Sernik na zimno z malinami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort dulce de leche
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.