Dave  Myers

Pieróg kornwalijski


Przepis z programu Wypieki Kudłaczy (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pieróg kornwalijski
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto:

225 g mąki pszennej plus trochę na podsypanie

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

60 g masła

1 żółtko

60 ml wody

1 roztrzepane jajko, do posmarowania



Nadzienie:

50 g brukwi, pokrojonej w drobną kostkę

150 g ziemniaków, pokrojonych kostkę

50 g drobno posiekanej cebuli

100 g pokrojonego na małe kawałki rozbratla

1 łyżeczka posiekanej natki

sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:

W malakserze zmiksować mąkę, proszek do pieczenia, sól, masło i żółtko na drobne grudki. Dalej miksować, dolewając po trochu wodę, aż powstanie ciasto. Wyjąć ciasto z malaksera, zawinąć w folię spożywczą i przełożyć na godzinę do lodówki. Pokrojone ziemniaki i brukiew obgotować we wrzątku przez 4-5 minut, odcedzić na sitku, przelać zimną wodą. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Używając dużego talerza wyciąć krążek ciasta. Pośrodku ułożyć rządkiem cebulę, na niej kawałki mięsa, a na wierzchu zblanszowane ziemniaki i brukiew. Posypać natką, przyprawić pieprzem i solą. Brzegi ciasta posmarować rozbitym jajkiem. Zebrać brzegi ciasta i skleić, formując „falbankę”, tak, by powstał duży pieróg. „Falbanka” powinna być na wierzchu, pośrodku pieroga. Nakłuć pieróg nożem i posmarować resztą roztrzepanego jajka. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut.



Przepis opracowany na podstawie programu „Wypieki Kudłaczy”



© Dave Myers i Si King

powrót

skomentuj przepis

tomeksss

postów: 17

19.08.2015 18:26

CYTUJ

Pieróg kornwalijski na proszku do pieczenia ??? Oj, coś się pan Kudłaty nie popisał.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.