Tomasz Jakubiak

Pieróg biłgorajski


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 841

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

ok. 2 szklanki mąki

kostka masła

20 g drożdży

kilka szczypt soli

kilka szczypt cukru

2 łyżki śmietany

szczypta proszku do pieczenia

 

Farsz z białego sera i kaszy gryczanej:

50 g ugotowanych ziemniaków

50 g kaszy gryczanej

50 g sera białego

10 dag słoniny

ok.1-1,5 szklanki śmietany 12%

sól

pieprz

1 żółtko

 

Przygotowanie:

Zacznij od zrobienia ciasta. Do misy wrzuć mąkę, masło, drożdże, sól, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia. Wymieszaj i wyrób ciasto. Odstaw je na bok.
Ugotowane, przetarte przez praskę ziemniaki połącz z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko. Do tego dodaj twaróg.
Pokrój słoninę, by wytopić ją na patelni. Farsz dopraw solą i pieprzem. Dodaj śmietanę 12%. Powstałe ze słoniny skwarki dodaj do sera, wraz z częścią tłuszczu.
Ciasto podziel na 2 części. Dolną warstwę rozwałkuj, by wypełniła boki foremki. Na to nałóż przygotowany farsz. Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj wierzch. Ciasto z wierzchu posmaruj żółtkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C przez ok.1 godzinę 40 min.- 2 godziny.

powrót

Podobne przepisy

Pierogi z sera ricotta nadziewane serami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pierogi z ciasta ryżowego
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
Pierogi na słodko
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

09.07.2017 11:36

CYTUJ

tak się zastanawiam jaka mąką będzie najlepsza? Tortowa szymanowska będzie dobra, jak myślicie?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.