Tomasz Jakubiak

Piernikowy falafel z pikantnym sosem pomidorowym i salsą verde


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 7428

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

falafel:

400 g namoczonej ciecierzycy

100 ml wody gazowanej

natka pietruszki

mały kawałek świeżego imbiru

2 papryczki chili

cebula

10 goździków

7 ziaren kardamonu i kolendry

3 gwiazdki anyżu

1/2 laski cynamonu

sól

pieprz

salsa verde:

natka pietruszki

natka kolendry

2 ząbki czosnku

oliwa

sok z połowy cytryny

sól

pieprz

pikantny sos pomidorowy:

2 łyżki suszonych papryczek peperoncino

4 łyżki koncentratu pomidorowego

50 ml wody mineralnej

sól

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Goździki, kardamon, kolendrę,anyż i cynamon utrzyj w moździeżu. Papryczki, cebulę i imbir pokrój na mniejsze kawałki. Ciecierzycę przełóż do blendera i dodaj do niej przyprawy i warzywa. Wszystko zmiksuj. Jeśli masa będzie za gęsta dolej wody mineralnej. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do masy. Całość dopraw solą i pieprzem. Z masy formuj kulki i smaż na głębokim tłuszczu. Falafele wyjmuj kiedy się ładnie zrumienią.
Natkę pietruszki i kolendry posiekaj. Dodaj posiekany czosnek, chlust oliwy i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Salsa verde gotowa!
Papryczki utrzyj i przesmaż na sporej ilości oleju. Do papryczek dodaj koncentrat pomidorowy i wodę mineralną. Składniki dokładnie wymieszaj. Sos dopraw solą.


powrót

Podobne przepisy

Hummus
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Kapusta czerwona z żurawinami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Pasta a la Norma
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Obzarciuch

postów: 8

11.11.2013 13:19

CYTUJ

zobacz też mój pernik

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.