Piernikowe ludki

Przepis z programu Gotowanie dla dzieci z Luisem
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Piernikowe ludki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

315g mąki z proszkiem do pieczenia

100g masła

2 łyżki miodu

2 łyżki imbiru w proszku

żelki

¼ łyżeczki soli

szczypta gałki muszkatołowej

szklanka cukru

szczypta cynamonu

2 jajka

jagody

 

 

Przygotowanie:


Weź dużą miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj cukier i wbij 2 jajka. Poproś kogoś dorosłego, żeby włączył kuchenkę i roztop w rondlu 100 gramów masła. Dodaj 2 łyżki miodu i stop wszystko razem. Dorzuć cukier i jajka i wymieszaj. Doskonale, teraz zdejmij to z ognia. Spróbuj troszkę... uważaj, jest gorące. Do masy przesyp mąkę... i wymieszaj. Wymieszaj dokładnie, żeby składniki się połączyły. Dosyp ¼ łyżeczki soli i łyżkę imbiru w proszku. Jeśli to dla ciebie za trudne, poproś kogoś dorosłego o pomoc. Przed następną częścią umyj ręce. Natłuść blachę masłem. Po prostu weź trochę masła i rozsmaruj na blasze, dzięki temu nic do niej nie przywrze. Wyłóż masę na blachę i rozsmaruj na płasko, możesz użyć wałka, albo zrobić to rękami. Teraz zrób piernikowe ludki. Weź foremkę i wytnij odpowiedni kształt. Usuń ciasto, które zostało. Przypraw ludkom oczy i guziczki z jagód i buzię z żelków.
Poproś kogoś dorosłego żeby ustawił piekarnik na 180ºC i piecz ciasteczka przez 15 minut.
W czasie kiedy ciasteczka się pieką, ja opowiem wam historię o piernikowym ludku.

powrót

Podobne przepisy

Ćwierćkilogramowe ciasto
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Domowe pączki z różaną konfiturą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki tort z gruszkami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Czekoladowe cookies z ziarnem kakaowca
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Strudlowe ciastka śliwkowe na sposób friulański
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.