Agnieszka Kręglicka

Pierniki


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pierniki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 kg mąki

0,5 kg miodu

1 szklanka cukru

łyżka sody oczyszczonej

0,5 kostki masła

3 jajka

0,5 szklanki płynu (glog, mleko, woda, wino)

łyżka utłuczonego pieprzu

8-10 utłuczonych goździków

5 utłuczonych ziarenek ziela angielskiego

1,5 łyżki mielonego imbiru

1,5 łyżki mielonego cynamonu

łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

1 łyżka kakao

0,5 łyżeczki cukru

 

Przygotowanie:

Zagotować: miód, cukier, masło, sól, przyprawy, kawę i kakao, dokładnie wymieszać i przestudzić. Wymieszać kilogram mąki z sodą. Pół kg mąki pozostawić do podsypywania przy wyrabianiu i wałkowaniu ciasta. Dodać do mąki z sodą przestudzoną masę i trzy jajka. Jeśli ciasto jest za gęste dolać płynu. Dobrze wyrobić podsypując mąką. Odstawić do lodówki na 2 godziny (do tygodnia). Odkrawać plastry ciasta, wałkować i wykrawać pierniczki. Piec w temp. 200 stopni C ok. 5 minut.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.