James  Martin

Piernik z rabarbarem


Przepis z programu Słodki James (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Piernik z rabarbarem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

170 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżki mielonego imbiru

1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka mielonej mieszanki przypraw

120 g płatków owsianych

250 ml jasnego syropu z melasy (golden syrup)

75 ml czarnej melasy

150 g niesolonego masła, plus trochę do natłuszczenia formy

150 g miękkiego ciemnego cukru trzcinowego

2 średnie jajka, roztrzepane

25 ml mleka



Rabarbar

4 łodygi świeżego rabarbaru, pokrojonego na około 5-cm kawałki

cukier do smaku

kapka wody



Syrop

200 ml jasnego syropu z melasy (golden syrup)

100 ml soku jabłkowego

1 łyżeczka mielonej mieszanki przypraw korzennych



Do podania

lody waniliowe

gałązki świeżej mięty



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 140 stopni C. Natłuść masłem wnętrze formy do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm i wyłóż ją pergaminem. Przesiej mąkę, sól, imbir, gałkę muszkatołową oraz mieszankę przypraw do dużej miski i zmieszaj z płatkami owsianymi. W małym rondlu połącz golden syrup, melasę, masło oraz cukier i ogrzej delikatnie, aż składniki się połączą. Wmieszaj całość do misy z suchymi składnikami. Dodaj teraz roztrzepane jajka oraz mleko i wymieszaj, otrzymując ciasto o gęstej, płynnej konsystencji. Przelej je do formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 1-1¼ godziny, aż się zestali na środku (sprawdź drewnianym szpikulcem). Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na 5-10 minut, a następnie odwróć formę i wysuń ciasto. Rozłóż kawałki rabarbaru na blasze do pieczenia, posyp je cukrem do smaku i skrop wodą. Wstaw do piekarnika i piecz 10-15 minut, aż zmiękną.



Przygotuj syrop zmieszaj wszystkie jego składniki w małym rondlu i podgrzewaj na małym ogniu mieszając, aż się połączą. Przed podaniem, pokrój ciepły piernik na porcje, dodaj kawałki rabarbaru i skrop wszystko syropem. Podawaj z kulką lodów i gałązką świeżej mięty.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.