Jennifer  Paterson

Piernik z melasą


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Piernik z melasą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego

2 łyżeczki sproszkowanego kłącza imbiru

1 łyżka mielonego ziela angielskiego

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka sody oczyszczonej

115 g niesolonego masła

115 g ciemnobrązowego cukru

3 jaja

225 g czarnej melasy

 

 

Przygotowanie:


Przesiej mąkę, imbir, ziele angielskie, sól i sodę do miski. W innej misce utrzyj na krem masło i brązowy cukier. Wbij jajka i utrzyj z melasą. Delikatnie dodawaj przesiane składniki z pierwszej miski.
Wlej mieszaninę do natłuszczonej wewnątrz głębokiej kwadratowej formy o boku 20 cm i piecz w uprzednio nagrzanym do 170 stopni C piekarniku w ciągu 50-60 min lub gdy ciasto po naciśnięciu jest sprężyste. Pozostaw do ochłodzenia w formie, wyjmij i przechowuj kilka dni w hermetycznym naczyniu. Podawaj pokrojone z dodatkiem bitej śmietany.

powrót

Podobne przepisy

Grzybki kawowe
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort Pischinger
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Tarta czekoladowa na czekoladowym cieście
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka z chili, figami i kakao
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z jarmużem, oliwkami i fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Tarty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.