Anna Olson

Piernik z gruszkami i imbirem


Przepis z programu Na słodko Imbir (odc.33)
trudność: brak
rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Piernik z gruszkami i imbirem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto:

¼ kostki miękkiego masła

½ szklanki cukru

¾ łyżeczki sody oczyszczonej

½ szklanki płynnej jasnej melasy

1 ½ szklanki mąki uniwersalnej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka imbiru w proszku

¼ łyżeczki zmielonych goździków

¼ łyżeczki soli

¾ szklanki wrzątku

1 jajko

¼ szklanki pokrojonego w drobną kostkę kandyzowanego imbiru



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175° Celsjusza. Utrzeć masło z cukrem na kremową masę. W małej miseczce połączyć sodę z melasą. Do drugiej dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Przelać melasę do masła utartego z cukrem, wymieszać. Dodawać do masy małymi porcjami sypkie składniki na przemian z wrzątkiem, stale mieszając. Dodać jajko i kandyzowany imbir. Pokryć ciastem gruszki w tortownicy, delikatnie wyrównać powierzchnię. Piec przez 35-40 minut. Gdy szpikulec wbity w środek ciasta jest suchy po wyjęciu, piernik jest gotowy. Ostudzić ciasto przez 20 minut. Przykryć formę talerzem, odwrócić do góry dnem, otworzyć tortownicę, zdjąć z ciasta dno formy i papier. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.



Syrop:

2 łyżki masła

4 łyżki brązowego cukru

2 łyżki syropu klonowego

½ łyżeczki cynamonu



Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 20cm. Podgrzać w rondlu masło, brązowy cukier, syrop klonowy i cynamon, aż w gęstej cieczy pojawią się bąbelki powietrza. Przelać powstały syrop do formy i rozprowadzić na dnie.



Gruszki:

3 gruszki

½ szklanki białego wina

½ szklanki wody

1 szklanka cukru

kawałek korzenia imbiru



Gruszki obrać i pokroić każdą wzdłuż na osiem kawałków. Usunąć gniazda nasienne. Ułożyć gruszki w niewielkim garnku, zalać winem, wodą i zasypać cukrem. Pokroić korzeń imbiru w grube plasterki. Dodać do gruszek i przykryć owoce arkuszem papieru do pieczenia tak, żeby papier opierał się na owocach w głębi garnka. Podgrzać, aż płyn zacznie parować, zmniejszyć ogień, żeby gruszki się nie rozpadały i gotować, aż owoce będą miękkie (ok. 10 min.) Zdjąć z ognia, odlać płyn i ułożyć gruszki w rozetę (węższym końcem do środka) na syropie w tortownicy.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.