Marieta  Marecka

Piernik przekładany dżemem z polewą czekoladową


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Piernik przekładany dżemem z polewą czekoladową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 i ¾ szklanki mąki pszennej

pół szklanki drobnego cukru do wypieków

200 g płynnego miodu

125 g masła

3 jajka, białka i żółtka osobno

3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)

1 łyżka przyprawy korzennej do piernika

1 łyżeczka cynamonu

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1,5 łyżki startej czekolady

2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Do przełożenia:

2 słoiki 300 g dżemu porzeczkowego

1 opakowanie galaretki agrestowej

Polewa:

150 g gorzkiej czekolady

120 ml śmietanki 36%

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną i kakao przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnego, puszystego kremu. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodawać porcjami miód, ucierając dalej mikserem (masa może wyglądać na zwarzoną).
Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą, na końcu śmietanę - wymieszać szpatułką.
Białka ubić na sztywno. Dodawać do masy piernikowej, w trzech turach, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do formy uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną. Piec w temperaturze 165 stopni C przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
W tym czasie dżem przełożyć do rondelka i zagotować, do wrzącego dosypać galaretkę dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Śmietankę podgrzać do momentu, aż zacznie być bardzo gorąca, ale nie zagotuje się. Ściągnąć z gazu i dodać do niej połamaną czekoladę. Odstawić na 2 -3 minuty i rozmieszać całość, aż czekolada się rozpuści.
Piernik przekroić wzdłuż na 3 blaty, przełożyć tężejącym dżemem i wierzch oblać czekoladą. Zostawić do stężenia.

powrót

Podobne przepisy

Profiterolki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chleb bananowy z białą czekoladą
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasteczka z pomidorem i musztardą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z kozim serem i pomidorami
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto dyniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.