Marieta  Marecka

Pierniczki


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 43235

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

(na około 100 sztuk)

55 dag mąki (+ więcej do podsypywania)

30 dag miodu

10 dag cukru pudru

12 dag masła

1 jajko

2 łyżeczki sody oczyszczonej

przyprawa do piernika - około 60 g (można dać mniej)

kakao (opcjonalnie, tym razem dałam 2 łyżeczki)

 

Przygotowanie:

Rozpuszczamy masło w rondelku i odstawiamy. Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, cukier puder, sodę, przyprawy i kakao. Wlewamy miód, masło i wbijamy jajo. Mieszamy łopatką, a później wyrabiamy ciasto na stolnicy. Jak będzie ładne, gładkie i lśniące - będzie gotowe. Lekko podsypując mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm. Wykrawamy pierniczki. Piec nagrzewamy do 180 stopni. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując ok. 1 cm odstępu, bo pierniki lekko się rozlewają w trakcie pieczenia. Pieczemy 8-10 minut i studzimy.

powrót

Podobne przepisy

Tarta orzechowo-figowa z serem brie i sosem gruszkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gęś faszerowana kaszą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Alzacka tarta jabłkowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Jabłka (odc. 25)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto ziemniaczane
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kutia
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta tatin z czerwonej cebuli z tymiankiem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

martagur

postów: 1

26.12.2015 16:48

CYTUJ

bardzo dobre polecam. Ja dałam tylko 40g przyprawy korzennej z 60g.Ale i tak były ostre. Z prezentu sie cieszyli ładnie zapakowane przystrojone pierniczki robią w klasie furorę!!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.