Jacek Sikora

Pierniczki


Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

Pierniczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

40 dag miodu

40 dag cukru

2 opakowania przyprawy piernikowej

3 łyżki wody

1 kg mąki

130g masła

15g proszku do pieczenia 2 jajka

4 opakowania lukru

drażetki do posypywania

 

Przygotowanie:

Na patelni zrumień cukier z dodatkiem dwóch łyżek wody na ciemny karmel. Dolej miód i przyprawę piernikową. Zagotuj. Stale mieszając dodaj masło. Sitem przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Zrób w kopcu mąki krater i wlej gorącą (ale nie wrzącą) miodową zaprawę oraz jajka. Zagnieć ciasto. Zawiń w folię kulę ciasta i odstaw do lodówki na dwa dni. Rozgrzej piekarniki do 190 stopni C. Rozwałkowuj je na 0,5 cm lub cieniej podsypując mąką. Wycinaj pierniczki za pomącą foremek. Zrób dziurki w ciastkach na wstążki lub wetknij patyczki. Pędzelkiem zmieć z nich nadmiar mąki. Piecz około 15 minut lub do momentu, aż nabiorą ślicznego koloru. Odstaw do wystygnięcia przed lukrowaniem. Gotowe pierniczki posmaruj gotowym lukrem lub zrób go sam z ucieranego cukru pudru z sokiem cytryny i odrobiną białka.


© Jacek Sikora

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.