Iwona  Zasuwa

Pierniczki z puree ziemniaczanym


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci

odsłon: 2703

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 szklanka puree ziemniaczanego

1 szklanka mąki ryżowej

1 szklanka mąki z białej gryki

1 jajko

4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ekologicznego

2 łyżeczki mieszanki piernikowych przypraw

1 łyżka kakao lub karobu

¾ szklanki syropu daktylowego

5 łyżek ksylitolu

2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej

100 g masła klarowanego lub tłuszczu kokosowego

Przygotowanie:

W garnuszku rozgrzej syrop, dodaj ksylitol i dokładnie wymieszaj. Dołóż tłuszcz i podgrzewaj nieustannie mieszając, aż do uzyskania jednolitego płynu.
Suche składniki oraz puree ziemniaczane połącz, dodaj jajko, ostudzony słód z tłuszczem i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dołóż odrobinę mąki. Uwaga! Ciasto powinno być dosyć miękkie i trudne w obróbce. Wówczas pierniczki są najsmaczniejsze.
Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma papierami do pieczenia do grubości 5-8 mm.
Piecz w temperaturze 165°C przez około 10-20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Zupa-krem z surowych warzyw
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Budyń daktylowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dobre dla dzieci, Desery wegańskie
Sos migdałowy
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Koktajl z owoców egzotycznych
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dobre dla dzieci
Krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.