Anna Olson

Pierniczki z melasą


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Pierniczki z melasą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

120 g niesolonego masła lub margaryny o temperaturze pokojowej

½ szklanki cukru

1 duże jajko

½ szklanki czarnej melasy

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

¼ szklanki startego świeżego imbiru

3 szklanki mąki

1 łyżeczka mielonego cynamonu

¾ łyżeczki sody oczyszczonej

¼ łyżeczki mielonych goździków

 

 

Przygotowanie:


Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, wmieszać jajko i ekstrakt wanilii. Dodać imbir i melasę i dobrze wymieszać. Wsypać mąkę, sodę i przyprawy i wszystko razem dobrze wymieszać. Podzielić masę na dwie części, uformować w krążki, owinąć folią i chłodzić w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować porcje ciasta na grubość ok. 3 - 5 mm. Wykrawać dowolne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 6 – 8 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Kruche ciasto z orzechami laskowymi
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Eklerki
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto marchewkowe
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Baklawa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia arabska
Ślimak z ciasta filo z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.