Katia Roman-Trzaska

Pierniczki świąteczne

Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pierniczki świąteczne

odsłon: 27959

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g mąki
140 g cukru pudru
60 g masła
2 duże jajka
100 g miodu
1 łyżeczka sody
imbir mielony
kora cynamonu
gożdziki
kardamon
gałka muszkatołowa
anyż

Przygotowanie:

Rozgnieć przyprawy w moździerzu, zetrzyj korę cynamonu i połącz z pozostałymi przyprawami. Przyprawy wymieszaj z innymi suchymi składnikami. W misce połącz jajka i miód. Wlej masę jajeczną do suchych składników, dodaj pokrojone masło i wyrób ciasto. Odstaw ciasto na ok. 24 h. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5-7 mm i wycinaj dowolne kształty. Piecz ok. 10-15 min.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.