Katia Roman-Trzaska

Pierniczki świąteczne


Przepis z programu Little Chef (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 28832

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g mąki

140 g cukru pudru

60 g masła

2 duże jajka

100 g miodu

1 łyżeczka sody

imbir mielony

kora cynamonu

gożdziki

kardamon

gałka muszkatołowa

anyż

 

Przygotowanie:

Rozgnieć przyprawy w moździerzu, zetrzyj korę cynamonu i połącz z pozostałymi przyprawami. Przyprawy wymieszaj z innymi suchymi składnikami. W misce połącz jajka i miód. Wlej masę jajeczną do suchych składników, dodaj pokrojone masło i wyrób ciasto. Odstaw ciasto na ok. 24 h. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5-7 mm i wycinaj dowolne kształty. Piecz ok. 10-15 min.

powrót

Podobne przepisy

Śledź w oleju
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Słone rogaliki drożdżowe z owczym twarogiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasto kokosowo - jeżynowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Migdałowe ciasto z serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Miętowy sernik z Ibizy
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.