David Gaboriaud

Pielmieni


Przepis z programu David w Europie
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

Pielmieni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ciasto:

500 g mąki pszennej

250 ml letniej wody

1 jajko

sól

farsz mięsny:

250 g wieprzowiny mielonej (łopatka)

150 g wołowiny mielonej (łopatka)

100 g zmielonego boczku wieprzowego lub mielonej baraniny (łopatka)

½ startej dużej cebuli

2 ząbki startego czosnku

pieprz, sól

 

Przygotowanie:

Mięso, startą cebulę i starty czosnek wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem według uznania.
Wstawić do lodówki na godzinę, by smaki się połączyły.
Z mąki, wody, jajka oraz soli wyrobić ciasto na pierogi. Ciasto musi być elastyczne i gładkie. Odłożyć na godzinę do lodówki.
Sposób formowania ciasta jest taki sam, jak w przypadku polskich kopytek - gotowe ciasto podzielić się na 6 części, z każdej części uformować wałek grubości palca, dokładnie obtaczając go w mące. Wałek pociąć na kawałki, tak jak w przypadku kopytek. Z każdego „kopytka” wyrabiać małe placuszki na stolnicy posypanej mąką. W środku każdego placuszka umieścić kulkę mięsa. Zalepiać tak jak pieroga, skręcając tworząc kształt przypominając wyglądem tradycyjne rosyjskie kokoszniki (nakrycie głowy).
Gotować pielmieni we wrzącej osolonej wodzie ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia.
Podawać z odrobiną octu, grubo posiekaną natką pietruszki i gęstą kwaśną śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Pielmieni
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Ravioli z farszem bolognese
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Pierożki na parze z rybą i imbirem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.