Jacek Sikora

Pielmieni


Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

Pielmieni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

350 g mąki

2 jajka

50 ml ciepłej wody

25 g drożdży

szczypta soli

 

Nadzienie:

2 kg jabłek

opakowanie cukru waniliowego

½ szklanki cukru

50 g masła

2 cytryny

olej do smażenia

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta
W kopcu przesianej mąki, zrób krater wbij do niego żółtka oraz wlej ciepłą wodę z solą i drożdżami. Wyrabiaj ciasto tak, by cały płyn pozostał wewnątrz wulkanu. Jak tylko wszystkie płyny zostaną wchłonięte wyrabiaj ciasto na stolnicy, aż zacznie odstawać od dłoni. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę do lodówki.

Przygotowanie farszu
Jabłka obierz ze skórki pokrój na ćwiartki. Wrzuć je do miski z wyciśniętym sokiem z cytryny. Zamieszaj, żeby nie sczerniały. Na patelni roztop masło. Praż na nim jabłka z cukrem zwykłym i waniliowym do momentu, gdy połowa soku z nich odparuje.

Zlepianie i smażenie pierogów
Ciasto rozwałkuj na stolnicy biorąc za każdym razem kęs ciasta wielkości pięści. Za pomocą kufla wycinaj kółka. Na każde kółko połóż łyżkę nadzienia. Zlep dwukrotnie brzegi dla pewności, że owoce pozostaną w środku. Pierogi delikatnie wrzucaj do gorącej frytury. Smaż do momentu, gdy z obu stron będą złoto brązowe. Odsącz na papierze. Gotowe pierogi obsyp cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.

powrót

skomentuj przepis

#strekoza

17.10.2011 17:34


Wrocław

CYTUJ

To nie są pielmieni :(((

#figusia

20.05.2011 15:38


Bytom

CYTUJ

ja oczekiwałam przepisu pierożków słynnych z [email protected]

#SylwiaM

03.05.2011 10:31


Łódź

CYTUJ

Witam. Mam pytanie czy pierożki można przygotować wcześniej (np dzień wcześniej) i przechować w lodówce?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.