David Gaboriaud

Piekielna pierś z kurczaka faszerowana jalapeño zawinięta w boczek, z salsą pomidorową


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 291

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka

1 papryczka jalapeño pokrojona w cienkie plasterki

starty kawałek sera Dziugas 12-miesięcznego

8 podłużnych cienkich plastrów boczku, najlepiej parzonego i wędzonego

Salsa:

3 pomidory pokrojone w kostkę

sok z 1 limonki

3 łyżki oliwy z oliwek

½ czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka

liście kolendry

sól

Przygotowanie:

Przygotuj salsę: wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą do smaku. Odstaw, żeby smaki się przegryzły.
Przekrój pierś kurczaka wzdłuż, żeby otrzymać kieszonkę. Nafaszeruj ją startym serem i papryczką jalapeño. Zamknij i owiń w plastry boczku.
Wrzuć mięso na gorącą patelnię i podsmażaj na średnim ogniu ze wszystkich stron przez około 10 minut. Po tym czasie sprawdź, czy kurczak jest gotowy, nakłuwając nożem lub wykałaczką pierś w najgrubszym miejscu. Jeśli pojawi się przezroczysty płyn, to znak, że kurczak gotowy. Jeśli pojawi się lekko krwisty sok, smaż jeszcze dwie, trzy minuty.
Przełóż piersi na deskę i pokrój je skośnie na kilka kawałków. Serwuj od razu z dressingiem.

powrót

Podobne przepisy

Sznycle w panko
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kokosowe curry ze sri lanki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.