Pieczony w soli okoń morski z sosem z marynowanej cytryny i ryżem

Przepis z programu Szef kuchni w wielkim mieście
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pieczony w soli okoń morski z sosem z marynowanej cytryny i ryżem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Do ryżu:

500 g ryżu basmati

80 g masła

½ łyżeczki nasion kopru włoskiego

sól i pieprz



Do ryby:

2 oskrobane i wypatroszone okonie morskie po 400g

1 kg grubej soli morskiej

4 ząbki czosnku



Do sosu:

1 marynowana cytryna

1 łyżka solonych kaparów, namoczonych i odcedzonych

4 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

mielony pieprz



Na sałatkę:

2 pęczki rukwi wodnej

2 łyżeczki białego octu winnego

3 łyżki oliwy

sól i pieprz



Przygotowanie:

Ryż wypłukać i przez godzinę moczyć w zimnej wodzie, od czasu do czasu zmieniając wodę.

Rybę umyć w zimnej wodzie i odłożyć. Rozgrać piekarnik do 180°C. Na blachę do pieczenia wysypać warstwę soli, ułożyć ryby, do obu włożyć po dwa ząbki czosnku i obsypać solą. Skropić lekko wodą i piec 35 minut. Odcedzić ryż. W niewielkim rondlu roztopić masło, dodać nasiona kopru włoskiego, a kiedy masło lekko się zbrązowi i zacznie pachnieć karmelem, wrzucić ryż i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem i zwiększyć ogień do maksimum. Zalać wrzątkiem 2cm powyżej poziomu ryżu, przykryć rondel i gotować na silnym ogniu przez 5 minut. Zmniejszyć ogień i gotować dalsze 10 - 15 minut, aż ryż zmięknie, a od spodu nieco się zrumieni. W tym czasie przygotować sos: z marynowanych cytryn usunąć albedo. Skórki umyć w zimnej wodzie. Drobno posiekać cytryny, kapary i czosnek. Wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy. Mieszanina powinna przypominać konsystencją gęsty sos. Doprawić pieprzem. Zdjąć z ognia ryż i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Po kilku minutach wymieszać go widelcem, aby porozdzielać ziarna. Rybę wyjąć z piekarnika. Rukiew wodną starannie wypłukać i usunąć co większe ogonki. Liście włożyć do dużej miski. Z octu i oliwy przygotować dressing, doprawić solą i pieprzem i skropić rukiew. Ostrożnie zdjąć zasklepioną na rybie sól, kiedy ryba ostygnie, zdjąć skórę i szpatułką pooddzielać mięso od ości i ułożyć na półmisku. Polać sosem. Podawać z ryżem i sałatką z rukwi wodnej.





powrót

Podobne przepisy

Gryczane bliny ze śledziem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Potrawy wigilijne, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażone nadziewane kwiaty cukinii
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tatar z pstrąga wędzonego w chwili podania z bukietem sałat
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa fińska z łososiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
(odc.07)zapiekanka z dorsza
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.