Curtis Stone

Pieczony w folii okoń barramundi z cukinią, kabaczkiem i azjatyckimi przyprawami


Przepis z programu Surfing po menu 2 (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Pieczony w folii okoń barramundi z cukinią, kabaczkiem i azjatyckimi przyprawami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 małe cukinie

pokrojone w słupki

5 kabaczków

pokrojonych w słupki

1 ½ łyżki jasnego [sklep 49]sosu sojowego[/sklep]

1 łyżeczka [sklep 1]oleju sezamowego[/sklep]

1 łyżeczka sosu ostrygowego

1 łyżeczka wina mirin

4 filety z barramundi

po 200 g każdy

32 listki tajskiej bazylii

24 gałązki kolendry

2 łyżki oleju

pokrojony w cieniutkie słupki kawałek imbiru o długości 1 ½ cm

4 pokrojone w plasterki szalotki

1 drobno posiekany ząbek czosnku

3 główki młodej kapusty bok choy

przekrojone na ćwiartki

1 łyżeczka sosu rybnego

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C. Włożyć do piekarnika blachę do pieczenia, żeby się nagrzała.
Pokrojoną cukinię i kabaczka rozłożyć na cztery kawałki folii o rozmiarach około 30 na 40 cm
Wymieszać sos sojowy, [sklep 12]olej sezamowy[/sklep], [sklep 24]sos ostrygowy[/sklep] i wino mirin w małej misce i pokropić cukinie oraz kabaczki. Położyć po kawałku barramundi i połowę posiekanej bazylii i kolendry na cukinię i kabaczka. Złożyć razem dłuższe boki folii i zrobić szczelne paczuszki. Ułożyć paczuszki z rybą na nagrzanej blasze, i piec przez 3 do 6 minut, w zależności od grubości ryby. Rozgrzać na woku olej i zamieszać, aby pokrył całą jego powierzchnię. Dodać imbir, szalotki oraz czosnek i smażyć przez 30 sekund. Następnie dodać kapustę bok choy i mieszać podrzucając przez 1 – 2 minuty. Otworzyć paczuszki i usunąć zioła dodane do duszenia. Ułożyć kawałki ryby na kapuście bok choy i ułożyć cukinię z kabaczkiem na rybie. Udekorować sosem powstałym podczas pieczenia. Pozostałą bazylię i kolendrę posiekać i posypać nimi danie.

powrót

Podobne przepisy

Dorada w soli
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Filety z halibuta z pieczonymi ziemniakami petera gordona
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Gravlax
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.