Agnieszka Kręglicka

Pieczony udziec jagnięcy


Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pieczony udziec jagnięcy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kg udziec jagnięcy z kostką

8 gałązek rozmarynu

8 gałązek tymianku

5 główek czosnku

5 cebul

1 szklanka oliwy z oliwek

0,5 szklanki białego octu winnego

0,5 szklanki białego wina

2-3 łyżki cukru

3 listki laurowe

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Główki czosnku pokroić na połówki, cebulę na ćwiartki. Z oliwy, octu, wina i cukru zrobić marynatę. Mięso natrzeć solą i pieprzem, obsypać ziołami, dodać listki, obłożyć czosnkiem i cebulą. Zalać marynatą, wstawić do lodówki i trzymać od 12 do 24 godz., kilka razy przekręcając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 1,5 - 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso z brytfanki, z sosu usunąć nadwyżkę tłuszczu, pozostały płyn przetrzeć przez sito, odparować, aż sos się zagęści. Podawać w całości, kroić plastry przy gościach, podając sos w sosjerce.

powrót

Podobne przepisy

Jagnięcina kleftiko
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Pasztet z kaczych wątróbek
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wołowina z sosem z grzybów i pomidorów
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Zrazy z grzybami i ziemniakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Placek po góralsku z boeuf stroganowem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Placki i placuszki
Terrine z wieprzowiny
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.