Agnieszka Kręglicka

Pieczony udziec jagnięcy

Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pieczony udziec jagnięcy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kg udziec jagnięcy z kostką
8 gałązek rozmarynu
8 gałązek tymianku
5 główek czosnku
5 cebul
1 szklanka oliwy z oliwek
0,5 szklanki białego octu winnego
0,5 szklanki białego wina
2-3 łyżki cukru
3 listki laurowe
sól
pieprz

Przygotowanie:

Główki czosnku pokroić na połówki, cebulę na ćwiartki. Z oliwy, octu, wina i cukru zrobić marynatę. Mięso natrzeć solą i pieprzem, obsypać ziołami, dodać listki, obłożyć czosnkiem i cebulą. Zalać marynatą, wstawić do lodówki i trzymać od 12 do 24 godz., kilka razy przekręcając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 1,5 - 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso z brytfanki, z sosu usunąć nadwyżkę tłuszczu, pozostały płyn przetrzeć przez sito, odparować, aż sos się zagęści. Podawać w całości, kroić plastry przy gościach, podając sos w sosjerce.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.