James  Martin

Pieczony udziec jagnięcy z rozmarynem i czosnkiem


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pieczony udziec jagnięcy z rozmarynem i czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Udziec

1 udziec jagnięcy z kością, około 2kg

4-5 ząbków czosnku, obranych

świeży rozmaryn

sól i świeżo mielony czarny pieprz

oliwa z oliwek



Pieczone ziemniaki

1-1,5 kg ziemniaków do pieczenia, obranych i pokrojonych na kawałki



Pesto z kolendry

spory pęczek świeżej kolendry

1-2 ząbki czosnku, obrane i posiekane

1-2 fileciki z sardeli w oleju

15g podpieczonych orzeszków piniowych

15g tartego parmezanu

oliwa z oliwek

sól i świeżo mielony czarny pieprz



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Zrób, przy pomocy noża, około 20 nakłuć na całej powierzchni udźca, głębokich na 2cm. Pokrój czosnek na cienkie paski i umieść po jednym pasku i kilku listkach rozmarynu w każdym nakłuciu. Wypełnij w ten sposób wszystkie nakłucia. Dopraw solą i pieprzem i skrop oliwą. Umieść udziec bezpośrednio na ruszcie piekarnika, a pod rusztem umieść blachę do pieczenia, w której będzie zbierał się skapujący tłuszcz. Udziec piecz około 75 minut, często polewając tłuszczem z blachy. Sparz ziemniaki. Odsącz je, umieść z powrotem w naczyniu i wstrząśnij, żeby zruszyć ich zewnętrzną część. 15-20 minut po wstawieniu udźca do piekarnika, umieść ostrożnie ziemniaki w blasze pod rusztem, która powinna już zawierać sporą ilość zebranego tłuszczu. Polej ziemniaki tłuszczem i piecz razem z udźcem, przewracając raz lub dwa, aż nabiorą złotego koloru. Umieść wszystkie składniki pesto oprócz oliwy, soli i pieprzu w mikserze. Miksuj, dodając stopniowo oliwę z oliwek, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Dopraw solą i pieprzem. Pesto podawaj z udźcem i pieczonymi ziemniakami.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Vitello tonnato a la Marieta
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Skrzydełka z kurczaka cytrynowo-miodowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Gulasz wołowy z nutą kakao i warzywami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak w stylu trynidadzkim
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Gołąbki z indykiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne, Dania z indyka, Gołąbki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.