Lucinda Scala  Quinn

Pieczony udziec jagnięcy z cytryną, czosnkiem i rozmarynem


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczony udziec jagnięcy z cytryną, czosnkiem i rozmarynem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 cytryny

umyte

pokrojone

pozbawione pestek

2 gałązki świeżego rozmarynu

5-6 ząbków czosnku

obranych

1 łyżka soli

½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

2-4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

1 udziec jagnięcy

bez kości

tak pokrojony

żeby dał się płasko rozłożyć (ok 2.5 kg)

 

 

Przygotowanie:


Wrzucić pokrojone cytryny, rozmaryn, czosnek, sól, pieprz i oliwę do malaksera. Zmiksować. Jeśli nie ma malaksera ani blendera – wszystko drobno posiekać i wymieszać. Rozłożyć mięso płasko. Rozprowadzić pastę cytrynową po obu stronach mięsa. Wetrzeć. Włożyć do dużej zamykanej plastikowej torby i wstawić na noc do lodówki. Obracać kilkakrotnie. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Wyjąć mięso z lodówki na pół godziny do godziny przed pieczeniem. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej folią. Włożyć do piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 220 stopni. Piec 45 minut (aż temperatura w mięsie osiągnie 60 stopni). Wyjąć mięso, odstawić na 10-15 minut, pokroić, podać.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.