Anna Olson

Pieczony schab


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pieczony schab
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 średnie cebule

obrane i pokrojone w piórka

½ szklanki musztardy ziarnistej

3 łyżki dżemu pomarańczowego

2 łyżki niesolonego miękkiego masła

1 łyżka soli

1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

1,3 kg schabu bez kości

2 twarde gruszki (konferencja lub williams)

pokrojone na cząstki

1 pomarańcza

przekrojona na ćwiartki

3 gałązki świeżego tymianku

1 gałązka świeżej szałwii

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Zmiel w malakserze połowę pokrojonej cebuli z musztardą, dżemem, masłem, solą i pieprzem. Ułóż schab w brytfance i dokładnie natrzyj musztardową marynatą. Obłóż schab resztą cebuli, cząstkami gruszek i pomarańczy oraz świeżymi ziołami. Piecz bez przykrycia przez 15 min., a następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 175 stopni C i piecz przez kolejne 75 minut. Przełóż mięso z brytfanki na deskę, okryj luźno folią aluminiową i odczekaj 15 minut przed pokrojeniem na plastry. Aby przygotować sos usuń z brytfanki cząstki pomarańczy oraz gałązki tymianku i szałwii. Ustaw brytfankę na średnim ogniu i dolej wino. Wymieszaj, żeby oddzielić od dna kawałki mięsa. Wlej bulion, dodaj posiekaną szałwię i gotuj, aż sos zredukuje się o połowę. Zmniejsz ogień i wymieszaj sos z zimnym masłem, aż się stopi. Dopraw do smaku i podawaj w sosjerce do pieczonego schabu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.