Anne Burrell

Pieczony schab z sokiem jabłkowym


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pieczony schab z sokiem jabłkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 gałązki świeżego rozmarynu (listki należy oderwać i grubo posiekać)

2 gałązki świeżej szałwii

grubo posiekanej

2 ząbki czosnku

zmiażdżone

szczypta płatków chili

sól

oliwa extra vergine

schab (6 żeber)

2 duże posiekane cebule

pęczek świeżego tymianku

3 listki laurowe

1,8 l nieklarowanego soku jabłkowego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. W malakserze połącz posiekane zioła z czosnkiem i chili. Dodaj sól i tyle oliwy, by powstała pasta. Natrzyj nią schab. Skrop cebulę oliwą, dopraw solą i włóż do brytfanny. Dodaj tymianek, listki laurowe i 2/3 soku jabłkowego. Ułóż schab na cebuli i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 20-25 minut lub do momentu, aż schab się zrumieni. Sprawdź mięso, zamieszaj cebulę z sokiem, jeśli zaczynają się przypalać. Dodaj więcej soku, kiedy zacznie go ubywać. Obniż temperaturę w piekarniku do 190 stopni C i zapiekaj schab jeszcze przez 30-35 minut lub do chwili, aż temperatura mięsa osiągnie 65 stopni (użyj termometru kuchennego). Jeśli schab zbyt mocno się rumieni, nakryj go folią aluminiową. Odlej półtorej filiżanki soku jabłkowego i odstaw na sos (patrz przepis na sos jabłkowy). Po wyjęciu z piekarnika pozwól, by schab odpoczywał przynajmniej 15 minut. Następnie usuń kość i krój schab w plastry. Podawaj z uduszoną cebulą i sosem jabłkowym (patrz oddzielny przepis).

powrót

Podobne przepisy

Faszerowana kapusta z sosem chrzanowym
Andrzej Polan
Przepis z programu Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak gotowany w glinianym garnku
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Zapiekana polenta z ragout mięsnym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wieprzowina po andaluzyjsku
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.14)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Szaszłyki z wieprzowiny z morelami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.