Anne Burrell

Pieczony schab z sokiem jabłkowym


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pieczony schab z sokiem jabłkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 gałązki świeżego rozmarynu (listki należy oderwać i grubo posiekać)

2 gałązki świeżej szałwii

grubo posiekanej

2 ząbki czosnku

zmiażdżone

szczypta płatków chili

sól

oliwa extra vergine

schab (6 żeber)

2 duże posiekane cebule

pęczek świeżego tymianku

3 listki laurowe

1,8 l nieklarowanego soku jabłkowego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. W malakserze połącz posiekane zioła z czosnkiem i chili. Dodaj sól i tyle oliwy, by powstała pasta. Natrzyj nią schab. Skrop cebulę oliwą, dopraw solą i włóż do brytfanny. Dodaj tymianek, listki laurowe i 2/3 soku jabłkowego. Ułóż schab na cebuli i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 20-25 minut lub do momentu, aż schab się zrumieni. Sprawdź mięso, zamieszaj cebulę z sokiem, jeśli zaczynają się przypalać. Dodaj więcej soku, kiedy zacznie go ubywać. Obniż temperaturę w piekarniku do 190 stopni C i zapiekaj schab jeszcze przez 30-35 minut lub do chwili, aż temperatura mięsa osiągnie 65 stopni (użyj termometru kuchennego). Jeśli schab zbyt mocno się rumieni, nakryj go folią aluminiową. Odlej półtorej filiżanki soku jabłkowego i odstaw na sos (patrz przepis na sos jabłkowy). Po wyjęciu z piekarnika pozwól, by schab odpoczywał przynajmniej 15 minut. Następnie usuń kość i krój schab w plastry. Podawaj z uduszoną cebulą i sosem jabłkowym (patrz oddzielny przepis).

powrót

Podobne przepisy

Tournedos a la Rossini
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Omlet z kimchi i kurczakiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Placki i placuszki
Schab pieczony ze śliwkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Polędwiczki wieprzowe po chińsku
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Grasica z jarmużem i salsefią
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.