Tomasz Jakubiak

Pieczony półgęsek na musie z wędzonych śliwek, wina i sera pleśniowego


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 4273

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 grubych plastrów półgęska

łyżka masła

czerwona cebula

10 dkg śliwek suszonych

szklanka czerwonego słodkiego wina

15 dkg sera pleśniowego

pieprz

sól

sałatka z roszponki z orzechami i chilli:

3 garście roszponki

garść uprażonych orzechów laskowych

łyżeczka pieprzu cayenne

pieprz

sól

kilka listów tymianku

2 łyżeczki musztardy dijon

2 łyżeczki octu winnego

6 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Dodaj posiekane śliwki. Dopraw solą i pieprzem. Wlej wino. Redukuj sos przez 15 minut. Gotowy sos zblenduj. Do przestudzonego musu dodaj ser pleśniowy i zblenduj wszystkie składniki ponownie. Dopraw solą i pieprzem.
Z pieprzu, soli, tymianku, musztardy, octu winnego i oliwy z oliwek zrób dressing.
Orzechy laskowe przypraw pieprzem i rozgnieć. Roszopnkę polej dressingiem i dodaj do niej orzechy. Na patelni grillowej usmaż plastry półgęska. Podawaj je z musem z suszonych śliwek, wina i sera pleśniowego.

powrót

Podobne przepisy

Ryba po grecku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Konfitura z melona i cytrusów
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Potrawy na Boże Narodzenie
Makowiec
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie, Makowce

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.