Roger Mooking

Pieczony lucjan z trawą cytrynową


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pieczony lucjan z trawą cytrynową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 zachowane kawałki trawy cytrynowej z przepisu na sos z żółtych pomidorów

1 pęczek szczypioru siedmiolatki

odkrojone białe części

posiekane zielone

4 filety lucjana (140 – 150 g każdy) przekrojone na pół

2 cm nacięcie w skórze

sos z żółtych pomidorów (patrz oddzielny przepis)

2 łyżki oliwy

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Podgrzej piekarnik do temperatury 230°C (środkowa półka). Rozłóż trawę cytrynową na dnie brytfanny. Ułóż zachowane białe części szczypioru siedmiolatki. Łyżką nałóż sos z pomidorów. Natłuść filety, dopraw solą i pieprzem. Rozłóż filety na sosie pomidorowym skórką do góry. Włóż posiekane kawałaki trawy cytrynowej w nacięcia na skórze. Łyżką nałóż pozostały sos. Piecz, aż lucjan będzie gotowy (ok. 15 min). Udekoruj resztkami szczypioru siedmiolatki.

powrót

Podobne przepisy

Kotleciki rybne po tajsku
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Gravlax
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Dorsz marynowany
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pstrąg wędzony w herbacie
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Wędzony łupacz w sosie maślano-szczypiorkowym na szpinaku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.