Roger Mooking

Pieczony lucjan z trawą cytrynową


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pieczony lucjan z trawą cytrynową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 zachowane kawałki trawy cytrynowej z przepisu na sos z żółtych pomidorów

1 pęczek szczypioru siedmiolatki

odkrojone białe części

posiekane zielone

4 filety lucjana (140 – 150 g każdy) przekrojone na pół

2 cm nacięcie w skórze

sos z żółtych pomidorów (patrz oddzielny przepis)

2 łyżki oliwy

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Podgrzej piekarnik do temperatury 230°C (środkowa półka). Rozłóż trawę cytrynową na dnie brytfanny. Ułóż zachowane białe części szczypioru siedmiolatki. Łyżką nałóż sos z pomidorów. Natłuść filety, dopraw solą i pieprzem. Rozłóż filety na sosie pomidorowym skórką do góry. Włóż posiekane kawałaki trawy cytrynowej w nacięcia na skórze. Łyżką nałóż pozostały sos. Piecz, aż lucjan będzie gotowy (ok. 15 min). Udekoruj resztkami szczypioru siedmiolatki.

powrót

Podobne przepisy

Filety z dorsza w cieście piwnym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ogon tuńczyka w ziarnach maku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.