Lucinda Scala  Quinn

Pieczony lub grillowany łosoś w sosie teriyaki


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Pieczony lub grillowany łosoś w sosie teriyaki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka sosu sojowego

½ szklanki miodu

2 łyżki soku z cytryny lub łagodnego octu

2-3 centymetry obranego korzenia imbiru

pokrojonego w plasterki

3 ząbki czosnku

zmiażdżone

1 kg filetu z łososia

bez ości

 

Przygotowanie:

Wymieszać sos sojowy, miód i sok z cytryny w dużym naczyniu (takim, by zmieścił się łosoś). Dodać imbir i czosnek. Wymieszać. Włożyć łososia skórą do góry. Marynować od 10-u do 30-u minut.
Rozgrzać piekarnik lub rozpalić grill. Wyjąć łososia z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć skórą do dołu w natłuszczonej brytfance lub na ruszcie grill. Piec 10 do 15 minut, aż będzie jędrny. W czasie pieczenia kilkakrotnie smarować marynatą. Z gorącego łososia usunąć skórę. Podawać.

powrót

Podobne przepisy

Obsmażany tuńczyk z salsą z mango
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Zapiekany łosoś z brokułami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Sałatka ze sztokfisza z ziemniakami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa rybna z kalmarami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Łosoś z miodem, sosem sojowym i makaronem gryczanym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 43)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Halibut w sałacie z sosem śmietanowo-koperkowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.