Pieczony lub grillowany łosoś w sosie teriyaki

Pieczony lub grillowany łosoś w sosie teriyaki
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 37)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 szklanka sosu sojowego
  • ½ szklanki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny lub łagodnego octu
  • 2-3 centymetry obranego korzenia imbiru
  • pokrojonego w plasterki
  • 3 ząbki czosnku
  • zmiażdżone
  • 1 kg filetu z łososia
  • bez ości

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać sos sojowy, miód i sok z cytryny w dużym naczyniu (takim, by zmieścił się łosoś). Dodać imbir i czosnek. Wymieszać. Włożyć łososia skórą do góry. Marynować od 10-u do 30-u minut.
Rozgrzać piekarnik lub rozpalić grill. Wyjąć łososia z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć skórą do dołu w natłuszczonej brytfance lub na ruszcie grill. Piec 10 do 15 minut, aż będzie jędrny. W czasie pieczenia kilkakrotnie smarować marynatą. Z gorącego łososia usunąć skórę. Podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA