Pieczony labraks z karmelowym sosem

Przepis z programu Ideał
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Pieczony labraks z karmelowym sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka oleju o delikatnym smaku + nieco oleju do posmarowania ryby

1 kg ryby

np. labraksa

1 cytryna lub limonka

pokrojona w plastry

3 ząbki czosnku

pokrojone

kawałek świeżego imbiru o długości 3 cm

obrany i pokrojony w zapałkę

3 czerwone chili

cienko pokrojone

2 łyżki jasnobrązowego cukru

100 ml soku z limonki

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Blachę do pieczenia posmaruj oliwą. Wykonaj po 3 lub 4 głębokie nacięcia z obu stron ryby. Do wewnątrz włóż kilka plastrów cytryny lub limonki i posól w środku. Z zewnątrz skrop rybę olejem. Połóż ją na blasze i piecz 25 minut. Tymczasem przygotuj sos karmelowy i warzywa. W woku na dużym ogniu rozgrzej olej. Dodaj czosnek, imbir i chili. Smaż, mieszając, 1-2 minuty. Dodaj cukier, sos rybny i sok z limonki. Gotuj 5-6 minut, aż powstanie syrop. Przelej do dzbanuszka i odstaw. Oczyść wok.

powrót

Podobne przepisy

Barramundi z wietnamską sałatką
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Dorsz miodowy
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Serbska zupa rybna
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia serbska
Grillowany ostrobok i tabule z kalafiora i brokułu
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Burgery z łososia z salsą z mango
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
Łosoś w papilotach
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.